Avvikende resultat ved glukosemåling

Representasjon av glukosemolekyler i blodbanen

Basert på en illustrasjon av Adobe Stock

Skrevet av produktsjefer Martin Oma og Nina Rismyhr, sammen med supportansvarlig Catherine Pettersen

Triolab får fra tid til annen henvendelser fra brukere av HemoCue Glucose 201 RT om at deres resultater avviker fra sendeprøve til samarbeidende laboratorium. Noen har også opplevd ved tilfeldig kontroll, avvik mellom kapillære og venøse pasientprøver analysert på samme instrument.

I denne artikkelen vil vi belyse mulige årsaker til avvikene som oppstår, samt utfordringen ved manglende internasjonal standard referansemetode for glukoseanalysen.

Første tanke ved et avvik, er oftest at det er glukoseinstrumentet som måler feil. Avvik kan selvfølgelig være forårsaket av et defekt instrument eller reagens, men vår erfaring er at disse er i de aller fleste tilfeller «frikjent» ved kontroll hos produsenten.

Ofte finner man ikke årsaken til ett tilfeldig avvikende resultat. Vi anbefaler da parallellanalysering av 10-20 prøver. I de fleste tilfeller ser man da gode paralleller, noe som indikerer en eller annen preanalytisk feilkilde ved det tilfeldige avvikende resultat.

OBS! Når man mistenker avvik på en pasientprøve analysert lokalt, send alltid prøven til samarbeidende laboratorium og ikke benytt instrumentet igjen før det er blitt kontrollert av produsent eller feilkilden er funnet.
Ta kontakt med oss eller din lokale forhandler!

 

Avvik på kapillær prøve kontra venøs prøve, analysert lokalt på HemoCue Glucose 201 RT 


Feil med instrumentet eller kyvetter:
hvordan ser internkontrollene ut for den aktuelle lot’en? Se også tidligere artikkel om avvik i internkontroller.

Feil ved kapillær prøvetaking / fylling av kyvetten (referer alltid til manualen og pakningsvedlegget)

  • Ikke ren finger. Rester av sukkerholdig mat vil interferere med analysen. Rengjør alltid fingeren før stikket.
  • Kalde fingre: som ved annen analyse kan kalde fingre gi avvikende glukoseresultat pga. for mye klemming. Sørg for at pasientens hånd er varm før kapillær prøve.
  • Manglende fylling av kyvetten eller dobbel «dypping», dette vil gi feil resultat. Ha stor nok dråpe og fyll kyvetten helt i ett drag
  • Prøvemateriale sugd ut av kyvetten. Vær nøye med å ikke trekke ut blod fra innsiden av kyvetten ved tørking av kyvettens utside
  • For lang tid fra fylling til analysering – Analyser kyvetten innen 40 sek. etter fylling

Feil ved venøs prøve analysert lokalt på HemoCue Glucose 201 RT

  • EDTA-glasset har stått for lenge: Dette kan gi feil/ekstrem hematokrit i tillegg til glykolyse*. Prøven reflekterer dermed ikke glukosekonsentrasjonen hos pasienten lenger og dette gir feil resultat. Bland EDTA-glasset 10 ganger ved tapping og analyser på Glucose 201 RT med gang

*Se faktaboks om glykolyse, og avsnittet om glykolyse lengre ned.
 

Avvik mellom venøs prøve analysert på HemoCue Glucose 201 RT, kontra venøs prøve analysert hos samarbeidende laboratorium

Samme feilkilder og anbefalinger gjelder for venøse prøver i dette avsnittet som ved avsnittet over. 

Metodeforskjell mellom det lokale instrumentet og instrumentet hos samarbeidende laboratorium er også noe man må vurdere.
Det finnes flere ulike metoder for å analysere glukose, men ingen internasjonal standard referansemetode som de ulike metoder/instrumenter blir kalibrert mot. 

Kalibrering, i tillegg til metodeforskjell, er dermed også en faktor som kan påvirke graden av avvik.

HemoCue Glucose 201 RT er fabrikkalibrert mot en anerkjent referansemetode: IDGC-MS (Isotope Dilution Gas Chromatography-Mass Spectrometry). Fabrikkalibrert betyr at kalibrering er stabil og at instrumentet ikke behøver å kalibreres jevnlig.

 

Glykolyse – Hvordan unngå det når prøven sendes til laboratoriet?

En del desentraliserte laboratorier/legekontorer sender venøse prøver på serumrør med gel til samarbeidende laboratorium, for måling av glukose ved glukosbelasting for eksempel. Ulempen ved bruk av serumrør til glukoseanalysering er at de må stå minimum 30 minutter før sentrifugering. I løpet av disse 30 minuttene vil glukosenivået i blodet synke, fordi blodcellene våre «spiser» glukosen. Dette kalles for glykolyse. Blir serumglasset sentrifugert enda senere, blir graden av glykolyse større.
Glukolyse-hastigheten/-graden varierer også individuelt (biologisk variasjon) og kan påvirkes av temperatur.

Skulle pasienten for eksempel ha en infeksjon, som gjør at leukocyttantallet er høyere enn normalt, vil glukosenivået synke enda fortere – fordi det er flere blodceller som «spiser». (pasienten skal være frisk ved glukosebelastning)

Utfordringen med glykolysen er at vi da kan oppleve avvik når vi sammenligner blodprøver tatt på legekontoret (EDTA-blod analysert direkte etter prøvetaking) og på innsendte prøver.

På bakgrunn av ovennevnte utfordringer, har Noklus endret sine prosedyrer og anbefaler nå trombinrør med gel ved forsendelse av prøver for glukoseanalysering. (https://www.noklus.no/aktuelt/2021/mars/reviderte-retningslinjer-ved-diagnostikk-av-diabetes/ )

Det er spesielt viktig for trombinrør å blande dem nøye rett etter tapping8 til 10 inversjoner - for å sikre at prøvematerialet er fullstendig koagulert, samt at de ikke sentrifugeres for tidlig. Referer til rørprodusentens pakningsvedlegg og kontroller gjerne visuelt at blodet er koagulert før sentrifugering.

(se også vår tidligere artikkel om blanding av prøveglass og hva som regnes som én inversjon https://www.triolab.no/fagomrader/primaerhelsetjenesten/anemi-celleteller/blanding-av-proveglass-etter-tapping-er-vi-bevisste-nok/ )

 

Konklusjon

Fler og fler legekontor gjør i dag glukosebelastning med eget glukoseinstrument. Ved glukosebelastning, måler vi forskjellen mellom to verdier. Da er det viktig å være bevisst hvordan vi best kan utføre en korrekt glukosebelastning og minimere feilkilder. Det er i tillegg en fordel å være klar over at enkelte biologiske variasjoner kan være en usikkerhet.

  • Vær nøye med prosedyrene, prøvetaking og analysering. Referer alltid til manualen og Noklus sine prosedyrer og nasjonale retningslinjene for glukosebelastning https://www.noklus.no/diagnostikk-av-diabetes/
  • Minsk mest mulig effekten av glykolyse – analyser venøse prøver på lokalt PNA-instrument rett etter tapping og benytt trombinrør for sendeprøver.
  • Vær bevisst manglende standard referansemetode for analysering av glukose, samt biologiske variasjoner, når du sammenligner prøvesvar

FAKTA OM GLUKOSEANALYSEN

Ved fastende glukose er det så å si ingen forskjell mellom kapillært, venøst eller arterielt blod ved analysering av glukose.

Rent fysiologisk er plasma/serum-glukose 15% høyere enn målt i fullblod. Derfor ble de bestemt på 2000-tallet at alle resultater av glukose i Norge skal oppgis i plasmaverdi, dette for å ha samme standard. HemoCue Glucose 201 RT måler i fullblod, men oppgir resultat som plasma-ekvivalent. Dvs. at instrumentets software konverterer resultatet i fullblod til plasma-ekvivalent med en faktor på 1,11 (gjelder for normal hematrokrit mellom 20-70%).

 

FAKTA OM GLYKOLYSE

Glykolyse er den første fasen av cellulær respirasjon, som er prosessen der celler omdanner glukose til energi. Glykolyse skjer i cytoplasmaet av cellen og krever ikke oksygen, noe som gjør det til en anaerob prosess.

Glukolyse-hastigheten/-graden varierer også individuelt (biologisk variasjon) og kan påvirkes av temperatur.

Glykolyse og aerobisk respirasjon

Representasjon av cellerespirasjon - bilde Adobe Stock


 

ULIKE ANALYSEMETODER - ULIKT KALIBRERING

Utfordring ved å sammenligne glukoseresultater fra ulike metoder:

  • ingen internasjonal akseptert standardreferansemetode for glukoseanalysering
  • ulike metoder er ulikt kalibrert

Eksempler på glukosemetoder som benyttes: IDGC-MS, glukose hexokinase, glukose PAP, glukose oxidase.


 

 

HVA ER TROMBINRØR?

Trombinrør med gel er et serumrør, tilsatt hurtigvirkende koagulasjonsaktivator, i tørrstoff form. Disse kan sentrifugeres allerede etter 5-10 minutter - referer til produsentens pakningsvedlegg.

Eksempel på trombinrør:

- Vacuette Trombinrør med gel fra Greiner Bio-One (distributør: Med.kjemi AS).
- Vacutainer RST (rapid serum tube) fra BD

Ulike serum rør med separasjonsgel

 


 

Ordsky om diabetes og fargeskala

Har du spørsmål om dette temaet, ta kontakt med en av våre produktsjefer

Nina Rismyhr

Produktsjef

+47 92 02 57 31

Send e-post

Martin Oma

Produktsjef

+47 92 46 21 56

Send e-post