Fra pasientprøve til diagnose – patologilaboratoriets viktige rolle

Hånd i blå hanske som holder et histologisnitt på et glass, med flere fargede vevsprøver i bakgrunnen, klare for mikroskopisk analyse.

 

Patologifaget har alltid hatt en nøkkelrolle i diagnostikk av kreft. Nesten alle kreftdiagnoser baserer seg på undersøkelse av vevs- og celleprøver som er sendt til landets patologiavdelinger.1

Triolab har nylig overtatt distribusjonsansvaret for Leica Biosystems sin portefølje av instrumenter og reagenser/forbruksvarer til histologi, immunhistokjemi og in-situ hybridisering, og vi ønsker derfor å presentere en kort beskrivelse av hva histopatologi er, og hvorfor dette er viktig for diagnostisering av kreft. Brevet er fullt av nyttige lenker som vi anbefaler at du trykker på dersom du er interessert i å lære mer.


Publisert 27.03.2025 | Forfatter Pål Bodin, produktsjef


Hva er histologi?1

Histologi er læren om den normale oppbyggingen av vev, eller 'vevslære'.

Histologiske metoder brukes i stor grad i patologi, altså læren om sykdommer. Der brukes det for eksempel til å vurdere en kreftsvulst utseende og egenskaper, f.eks gjennom et mikroskop.

Hva er en patolog? 2

Patologer identifiserer unormalt vev og/eller celler. Hvis de finner ut at en prøve er ondartet, rapporterer de krefttypen, dens grad og, for noen kreftformer, sannsynlig respons på visse behandlinger/medikamenter til klinikeren.

Prøvens gang gjennom histologilaboratoriet.3

For sikre diagnoser er det viktig at vevsbitene blir preparert og prosessert riktig før patologen skal vurdere dem. Dette gjøres via en rekke steg i laboratoriet:

  1. Mottak og registrering
  2. Makrobeskjæring og beskrivelse
  3. Fremføring
  4. Innstøping
  5. Mikrotomering/Snitting
  6. Farging og evt. molekylærpatologiske undersøkelser

Les mer om prøvens gang og hva man bør passe på i de ulike stegene i denne artikkelen.

Hvilke metoder benytter patologen for å stille en diagnose?

HE-farging 1

HE-farging er i dag den mest brukte fargemetoden på grunn av sin anvendelighet. Metoden baserer seg på å farge preparater med fargestoffene hematoksylin og eosin. I et vanlig HE-preparat vil cellen fremstå med blåfiolett kjerne og lysere, rosa cytoplasma og intercellulærsubstans.

Ønsker du å lære mer om HE-farging? På Leica Biosystems hjemmesider finner du informasjon om grunnleggende prinsipper, samt tips for validering og optimalisering av HE-farginger

Mikroskopibilde av vevsprøve farget med hematoksylin og eosin (HE), som viser celle- og vevsstrukturer i detalj

Eksempel på HE-farge

Spesialfarger4

"Spesialfarge" er et begrep som brukes for mange alternative fargeteknikker som benyttes når tradisjonell HE-farging ikke gir all informasjon patologen behøver. Spesialfarger er prosesser som vanligvis bruker et fargestoff eller kjemikalie som har en affinitet for en spesiell vevskomponent som skal visualiseres. De gjør det mulig å se på tilstedeværelsen/eller fraværet av visse celletyper, strukturer og/eller mikroorganismer mikroskopisk.

Les mer om spesialfarger og deres anvendelse på Leica Biosystems' hjemmesider her.

Vi leverer både instrumenter og fargereagenser for HE- og spesialfarging. Du kan lese mer om våre løsninger her.

Eksempel på AB-PAS spesialfarge

Eksempel på AB-PAS spesialfarge

Immunhistokjemi (IHC)5

HC benyttes til klassifisering og diagnostisering av kreftsvulster ved å påvise tilstedeværelse av spesifikke proteiner i vevet. IHC benyttes rutinemessig som tilleggsanalyse til HE og spesialfarger. I en IHC fargeprosess benyttes spesifikke antistoffer som binder seg til antigener som visualiseres via sekundærantistoffer og deteksjonssystem, slik at proteinene kan studeres under et lysmikroskop.

Kvaliteten på en IHC-farging avhenger av mange faktorer, slik som valg av antistoff, fargeprotokoll, pre-analytiske steg osv. I artikkelen «Immunohistochemistry: An Overview + Steps to Better IHC Staining” gir forfatterene verdifull innsikt i hvordan man kan gå fram for å oppnå gode, reproduserbare IHC farger.

Eksempel på IHC farging med Ki-67, en proliferasjonsmarkør

Eksempel på IHC farging med Ki-67, en proliferasjonsmarkør

In Situ Hybridisering (ISH)6

ISH er en teknikk for å påvise en DNA- eller RNA-sekvens i en biologisk prøve. Med denne teknikken vil et vevssnitt, celler eller kromosomer fra et individ festes til et objektglass og eksponeres for en «probe», altså en liten enkelttrådet DNA merket med et kjemikalie eller fluorescerende fargestoff. Den merkede proben binder seg til prøven og kan studeres gjennom et mikroskop.

 

Eksempel på Her2 FISH til diagnostisering av brystkreft.

Eksempel på Her2 FISH til diagnostisering av brystkreft.


Kilder

  1. https://sml.snl.no/histologi, lest 10.03.2025
  2. https://thewaitingroom.karger.com/tell-me-about/the-role-of-a-pathologist-in-diagnosis-and-treatment-what-does-a-pathologist-do-in-general/, lest 10.03.2025
  3. https://www.leicabiosystems.com/knowledge-pathway/an-introduction-to-specimen-preparation/, lest 10.03.2025
  4. https://www.leicabiosystems.com/knowledge-pathway/special-stains-which-one-how-and-why-part-ii-connective-tissue/, lest 10.03.2025
  5. https://www.leicabiosystems.com/knowledge-pathway/immunohistochemistry-an-overview-steps-to-better-ihc-staining/, lest 10.03.2025
  6. https://www.genome.gov/genetics-glossary/in-situ-hybridization , lest 12.03.2025

Les mer om våre løsninger innenfor patologi

Leica BOND-PRIME

Leica HistoCore PELORIS 3

Leica HistoCore SPECTRA Workstation

 

Ønsker du å høre mer om våre løsninger?

Ta kontakt med oss, så finner vi ut av det sammen!

Pål Bodin

Produktsjef

+4794808574

Send e-post