Havforskningsinstituttet (HI) er et av Europas største marine forskningsinstitutt, som i hovedsak arbeider med forskning, rådgivning og overvåking. Forskning og rådgivning fra Havforskningsinstituttet medvirker til at samfunnet utnytter de store verdiene i havet på en bærekraftig måte. Videre kan du lese mer om deres brukeropplevelse og hvorfor de valgte nettopp dette instrumentet.
Publisert: 06.06.2024 | Referanse: Amalie Von Barner Tvedegaard Heim, Overingeniør, Havforskningsinstituttet Bergen
Bakgrunn for valget
I 2020 investerte Havforskningsinstituttet (HI) i Pentra C400 etter flere år med et eldre instrument fra en annen produsent som var blitt for gammelt og tungvint å bruke.
- På Havforskningsinstituttet arbeider vi sjeldent med humane prøver, så man ønsket å kjøpe et nytt, helautomatisk instrument som kunne brukes til å analysere prøver fra fisk, gnagere (mus, rotter), oppløste væsker, og humane prøver ved behov. Det var også viktig å kjøpe et instrument som hadde høy brukervennlighet, som kunne analysere små mengder prøvevolum, som ikke lagde for mye støy og som kunne stå på benk på laboratoriet. Man kom frem til at Pentra C400 var det instrumentet på markedet som best oppfylte våre ønsker, sier Amalie Von Barner Tvedegaard Heim.
Helautomatiske Pentra C400 var en god løsning for HI ved at den ikke krever mye forarbeid før prøver kan kjøres. I tillegg får man mye data og informasjon fra den analyserte prøven på kort tid, noe som trekkes fram som den største gevinsten ved innkjøp av Pentra C400.
- Forskerne som bestiller analysene hos oss er også veldig fornøyde med resultatene. Vi får vanligvis prøvene ferdig levert til oss, plasmaet ekstraheres av forskerne på forhånd og leveres så til oss på lab, hvilket effektiviserer prøveflyten. Et annet pluss er, at når man starter analysen, kan man gjøre andre ting i mellomtiden imens Pentra jobber selvstendig. Det hender selvsagt at Pentra-en er i dårlig humør og krever litt mer oppmerksomhet fra oss. Ved slike anledninger lærer vi alltid mye nytt om instrumentet, og får alltid god hjelp fra Jørn og Kai Roger i Triolab hvis vi står fast, forteller Amalie Von Barner Tvedegaard Heim.
Erfaringer med Pentra C400
Hvilke parametere kjører dere på Pentra C400?
Vi kjører ulike biokjemiske analytter som enzymer, substrater og spesifikke proteiner. Prøvematerialet vårt er i de aller fleste tilfellene plasma fra fisk, mus, rotte og en sjelden gang human urin. Vi har ikke tatt i bruk ISE-modulen, men kanskje vi vil prøve det en gang i fremtiden.
Hvilke fordeler har dette instrumentet sammenlignet med andre testmetoder som brukes innen deres fagområde?
Nå har jeg ikke all verdens erfaring med andre testmetoder innen dette fagområdet, men jeg kjenner personlig ikke til noen annen metode som kan gi så mange resultater på så kort tid, og med så lite forarbeid (f.eks. pipettering) i forhold til andre metoder. Det er også et stort pluss at alle reagensene og kjemikaliene som trengs til Pentra kommer i små volum, og de færreste er helseskadelige.
Vil du anbefale Pentra C400 til andre laboratorier med lignende behov som dere?
Absolutt! Vi kjører ca. 2000 prøver i året, men vi skulle gjerne kjørt enda flere. Det varierer litt fra år til år hvor mange prøver vi får inn. Dersom andre laboratorier analyserer et lignende antall prøver årlig, eller flere, vil jeg absolutt anbefale å skaffe en Pentra C400. Det er et solid instrument av god kvalitet, brukermanualen som følger med er gull hvis det skulle oppstå problemer, man får masse resultater på kort tid og instrumentet egner seg også til marineprøver.
Les mer om Pentra C400 her.