Kontrollmaterialer - korrekt blanding, håndtering og avlesning av fasit

Bilde med hakebokser og målskive

 

Kontrollmaterialer 

Korrekt blanding, håndtering og avlesning av fasit

 

Vi får med jevne mellomrom spørsmål og reklamasjoner på kontrollmaterialer av de ulike systemer Triolab supporterer. Selv om kontrollene er for ulike systemer er det ofte de samme prinsippene og hovedreglene man forholder seg til.

 

Riktig kontroll til riktig instrument.

Vi får jevnlige henvendelser fra kunder som opplever at kontrollen ikke går inn. Rimelig ofte avdekker vi at årsaken er at feil kontrollmateriale benyttes.  
Forsikre deg derfor om at du har riktig materiale til ditt system, kontroller på pakningsvedlegget til kontrollen at det egner seg for ditt system/instrument.

Det er særlig med HemoCue Hb 801 og HemoCue WBC DIFF at det benyttes feil kontrollmateriale. Som oftest har kunden gått over fra Hb 201+ til Hb 801 og ikke fått opplysning om at Hb 801-systemet benytter en annen kontroll enn Hb 201+. Hemotrol Duo er det kontrollmaterialet man skal benytte på Hb 801-systemet.

For WBC DIFF systemet er det kontrollmaterialet til HemoCue WBC-systemet (uten Diff-telling) som innimellom blir feil benyttet. HemoCue WBC DIFF-systemet benytter WBC Diff Control 1-2-3 fra BioTechne Eurocell.

Her under får du en oversikt over de ulike kontrollene våre systemer benytter.

  

Prosedyrer for håndtering av våre ulike kontrollmaterialer 

Klikk på linkene under for å laste ned pdf-filen.


Eurotrol-kontroller       
WBC Diff Control
Minotrol CRP for Microsemi CRP (utdrag av kortfattet manual)
Minotrol CRP for Microsemi CRP LC-767G (utdrag av kortfattet manual for LC-767G)

  

Blanding av kontroller

Like viktig som å blande en pasientprøve, er det også essensielt å blande kontrollmaterialet fullt og helt før man analyserer det. Dette gjelder særlig for hematologiske kontroller med levende blodceller, som Eurocell R&D WBC Diff Control (til HemoCue WBC DIFF) og Horiba Minotrol CRP (til Horiba Microsemi CRP).

Ikke bare kan dårlig blanding påvirke resultatet på den aktuelle prøven, men det kan også endre blandingsforholdet i kontrollflasken/røret, med den konsekvens at alle fremtidige kontrollverdier fra denne flasken vil bli feil.

Bland derfor rolig og lenge nok – når du vender røret/flasken på hematologiske kontroller skal hastigheten være 1 rotasjon per sekund.
Husk også at jo lengre kontrollen har stått rolig i kjøleskapet desto lengre tid må man beregne for fullstendig blanding.

Kontroller at bunnen av røret eller dråpeflasken ikke lenger er dekket av celler.

Merk! Start med blanding først når kontrollmaterialet har nådd romtemperatur, iht. prosedyren beskrevet i pakningsvedlegget.

             

Korken - før og etter åpning

Før åpning:
Enkelte kontrollflasker – som Eurotrol-kontroller – har innebygd dråpetut som gjør det lettere å avlegge riktig mengde kontrollmateriale. Det er viktig å knipse flaskehalsen FØR man åpner korken for å sikre at det ikke blir noe søl i og utenfor korken ved åpning. 

Knippsing av flaskehalsen       

Etter åpning:
Alltid tørk av søl som kan ha kommet i korken,  på gjengene hvis det er skrukork og på toppen av dråpetuten / røret. Dette gjelder for alle typer kontrollmaterialer, enten det er dråpeflasker eller rør.

Hvorfor bør man tørke av overflødig kontrollmateriale?
Dette for å unngå kontaminering av en eventuell bakterieoppvekst i det sølte materialet og inn i det resterende kontrollmaterialet. 
         

Vær rask med analysering

De aller fleste kontroller Triolab fører mot primærhelsetjenesten skal oppbevares kjølig – med noen få unntak (både Hemotrol og Hemotrol Duo kan oppbevares i romtemperatur ETTER åpning, i 30 dager, men vi anbefaler at de oppbevares i kjøleskap sammen med andre kontroller).

Dette betyr at de tåler dårlig å være i romtemperatur.

Vær derfor rask med å utføre kvalitetskontroll – ikke ta ut flere kontrollmaterialer av kjøleskapet enn du klarer å analysere innen en halv time.

Avlesning av fasit

Flere kontrollmaterialer er beregnet til ulike systemer og ofte er fasitverdiene oppgitt i ulike enheter, for å dekke flere land.
Vær derfor nøye ved avlesingen, forsikre deg om at du ser på riktig fasitsvar for ditt instrument og med riktig enhet.
Er du i tvil, ta kontakt med oss.

Her er eksemplet på Eurotrol HemoTrol Duo, som er beregnet både på Hb 801 og Hb 301 (ikke tilgjengelig i Norge). Enheten for hemoglobin i Norge er g/dL.

 

Under er eksemplet på Eurotrol GlucoTrol-NG, som er beregnet både på Glucose 201+ og Glucose 201 RT. I tillegg til å måtte velge riktig instrument, må man velge riktig enhet (i Norge mmol/L) og om resultatet er fra fullblod eller plasma. I Norge er det besluttet å gi ut glukose-verdier i plasma-ekvivalente verdier, selv om prøvematerialet er fullblod. HemoCue-instrumenter konverterer automatisk fullblod-verdier til plasma-verdier.

 

Og til slutt, en klar oppfordring…

Vi er overbevisste om at de aller fleste utfører kvalitetssikring, de aller fleste ganger, iht. god laboratorieskikk. Men vi opplever at mange helsepersonell har dårlig tid, noe som kan føre til prosedyre- eller håndteringsfeil.

Vår klare oppfordring til alle i primærhelsetjenesten er det settes av tid til å utføre kvalitetskontroll på en forsvarlig og korrekt måte.

 

 

   
Har du spørsmål om kontroller?

Ta gjerne kontakt!

Catherine Pettersen

Markeds- og supportansv.

Primærhelsetjeneste / Veterinærområde

+47 47 97 42 49

Send e-post